Szybkoobrotowe czy wolnoobrotowe urządzenie do wyciskania soków?

Szybkoobrotowe sokowirówki stają naprzeciw wolnoobrotowych wyciskarek. Nie da się ukryć, że do domowego przyrządzania soków jesteśmy coraz bardziej przekonani. To kwestia uzyskiwania warzywnych, owocowych lub warzywno-owocowych napojów, zyskując na wartościach, których nie oferują sklepowe soki. Mając przed sobą te dwa urządzenia powstaje dylemat – które będzie lepszym na domowy użytek? Sprawdzamy możliwości obydwu.

Wyciskarki wolnoobrotowe – coraz bardziej popularne

Wyciskarki wolnoobrotowe są wyższym wydatkiem niż dotąd wybierane sokowirówki. Część z nas niemalże wychowała się na sokach przyrządzanych dzięki sokowirówce i nikt nie miał wątpliwości, co do wartości takich napojów. Wraz z rozwojem możliwości, technologii, dostępem do badań i szerszą wiedzą, wiemy już, że sokowirówka, a wyciskarka to nie to samo.

Wyciskarki bazują na nieco innej technologii. Ich wolniejsza, choć wciąż efektywna praca, pozwala w taki sposób miażdżyć warzywa i owoce, by uzyskać z nich maksimum wartości. Ponadto możliwe jest przyrządzenie soku praktycznie z każdego produktu. Mogą to być twarde owoce i warzywa, a także te miękkie, z których powstanie nie tyle sok, co produkt przypominający mus. Mamy zatem możliwość uzyskania napojów o różnej konsystencji, w zależności od wybranych owoców i warzyw. Każdy jest w stanie znaleźć smak idealny dla siebie. Także ci, którzy liczą na okazję, by sporządzić sok z kiełków i zielonych części roślin. Możemy postawić chociażby na wolnoobrotowe wyciskarki do soków na WyciskarkiSokow.pl i cieszyć się porcją zdrowia w jednej szklance kolorowego napoju.

Sposób pracy wyciskarki nie powoduje utleniania, dzięki czemu warzywa i owoce zachowują minerały, witaminy oraz tak ważne enzymy, jakich niestety nie pozyskamy w żaden inny sposób.

A gdyby tak jednak sokowirówka?

Sokowirówki działają szybciej? Tak, ale różnica w czasie niezbędnym do uzyskania soku pochodzącego z sokowirówki, a wyciskarki jest praktycznie znikomą. W praktyce nie odczujemy jej.

Sokowirówka jest tańsza? Tak, ale nie tak wytrzymała i żywotna, jak wysokiej jakości wyciskarki. Ponadto sokowirówka nie poradzi sobie ze sporą liczbą produktów, na przykład z kiełkami, trawą czy malutkimi owocami, jak jeżyny. Być może, któryś z tych składników jest naszym ulubionym, a z sokowirówką nie możemy przetworzyć go na sok.

Miejsce w kuchni

Obydwa urządzenia zajmują sporo miejsca. Z powodzeniem wygospodarujemy jednak trochę wolnej przestrzeni na blacie roboczym, jeśli zależy nam na możliwości przyrządzania domowych soków. Pod tym względem, chociażby wyciskarki, dostępne są w różnych wykonaniach, by móc zagościć nawet w niewielkich kuchniach. Ostatecznie jest to problem do rozwiązania, a właściwie nie problem lecz niewielka niedogodność, z którą sobie poradzimy.

Zakup ostateczny

Obydwie konstrukcje mają swoje zalety, ale i wady. Jednak sokowirówka wydaje się mieć więcej tych ostatnich. To dlatego rynek w dużej mierze zajmują wyciskarki i mimo wyższych cen, zaczynamy wreszcie traktować je, jako inwestycję we własne zdrowie. Zapoznajmy się z dostępnymi urządzeniami, wybierzmy to jedno idealne dla siebie, które ze względu na estetykę, również będzie w stanie wpisać się w kuchenną aranżację.

 

Materiał zewnętrzny