Cenny chlorofil - dlaczego warto go spożywać?
Bardzo często słyszy się, że jedzenie zielonych warzyw to samo zdrowie. Obecnie jednak okazuje się, że nie jest to wystarczające, a czasem również stuprocentowo zdrowe, źródło składników odżywczych i mineralnych. Jaki produkt warto suplementować, by uzupełnić codzienną dietę w naturalny i bezpieczny sposób?
Czym jest chlorofil?
Chlorofil to zielony barwnik występujący w roślinach i w niektórych bakteriach. Jego zadaniem jest udział w wytwarzaniu pokarmu dla wymienionych form życia, między innymi na drodze fotosyntezy. Często mówi się o podobieństwie chlorofilu i hemoglobiny - czerwonego barwnika krwi. Rzeczywiście - tak samo jak czerwony barwnik krwi, chlorofil bardzo łatwo łączy się z tlenem. Jakie ma to znaczenie dla ludzkiego organizmu?
Jakie właściwości chlorofilu są najcenniejsze?
Często słyszy się, że zielenina jest krwiotwórcza. To właśnie chlorofil, którego skład jest podobny do hemoglobiny - czerwonego barwnika krwi - jest uznawany za substancję, która bywa pomocna między innymi w przypadku anemii. Dodatkowo, dzięki temu, iż chlorofil łatwo łączy się z tlenem, spożywanie tego składnika może dotleniać organizm. Takie działanie powinno likwidować między innymi sezonowe osłabienie organizmu. Dodatkowo przenoszenie tlenu przez chlorofil działa pozytywnie na florę w przewodzie pokarmowym, ponieważ tlen wspomaga rozrost dobroczynnych bakterii. Warto pamiętać, że ta właściwość chlorofilu to tylko jedna z wielu. Chlorofil jest tak cenny także dlatego, ponieważ umożliwia szybką detoksykację całego ciała. Jego działanie może być także pomocne w przypadku rozregulowanej tarczycy i nieregularnych miesiączek u kobiet. Chlorofil regulując hormony bywa również ratunkiem, gdy pojawia się problem z pokarmem u kobiet karmiących.
Ten zielony roślinny barwnik może mieć także działanie profilaktyczne przeciwko wielu schorzeniom, które zaczęły pojawiać się w sposób masowy dopiero niedawno i są konsekwencją nowego stylu życia. Obecnie coraz bardziej rozprzestrzenia się cukrzyca typu II, choroba cywilizacyjna, która wynika z siedzącej pracy i mało aktywnego wypoczynku oraz niezbyt zdrowej diety. By nie dopuścić do pojawienia się tego schorzenia warto, oprócz zmiany nawyków, profilaktycznie wprowadzić do codziennego menu również chlorofil, który obniża poziom cukru we krwi. Chlorofil może mieć również działanie profilaktyczne, a nawet lecznicze w przypadku terapii antynowotworowej. Osoby, które nie odżywiają się zdrowo, a dodatkowo przebywają w silnie zanieczyszczonym środowisku, powinny wprowadzić chlorofil w dowolnej formie do swojej diety, by uniknąć wielu nabytych schorzeń.
Chlorofil suplement diety, który warto spożywać codziennie
Coraz częściej wspomina się o tym, że niektóre produkty spożywcze zakwaszają organizm. Do takich artykułów żywnościowych należą na pewno słodycze, ale również tłuste mięso. Do produktów zakwaszających organizm należą nawet niektóre zboża, które przecież ogólnie uznawane są za zdrowe. Tymczasem to właśnie zasadowe środowisko zapewnia zdrowie i ochronę przed wieloma drobnoustrojami, pomaga ono również utrzymać także zrównoważoną florę jelitową, a co za tym idzie doskonałą odporność organizmu. Jednym z produktów, które odkwaszają organizm, jest chlorofil. Dlatego też, zwłaszcza w przypadku mało zbilansowanej diety lub w przypadku problemów z odpornością, warto spożywać go codziennie.
Formy chlorofilu - chlorofil do picia
Chlorofil, jak już wyżej wspomniano, można znaleźć w liściach i wszelkiego typu zielonych warzywach. Czy możliwe jest uzyskanie jego czystej postaci, i czy jednocześnie może być ona dobrze przyswajalna? Obecnie coraz częściej poleca się spożywanie chlorofilu w płynie. Taka forma jest wygodna w użyciu, a zarazem jest łatwo przyswajana przez ludzki organizm. Ponadto chlorofil w płynie można zabrać ze sobą wszędzie, nawet do pracy, w przeciwieństwie do zielonych warzyw, które niekiedy trudno jest spożywać w czasie przerwy śniadaniowej lub obiadowej.
Dlaczego płynny chlorofil?
Oprócz wygodnej formy płynny chlorofil ma jeszcze jedną zaletę. Dzięki odpowiedniemu wyizolowaniu i oczyszczeniu możliwe jest zachowanie wszystkich prozdrowotnych właściwości tej substancji, jednocześnie pozbywając się zanieczyszczeń. Nie wszyscy bowiem pamiętają o tym, iż zielone warzywa są bardzo zdrowe tylko wtedy gdy rosną w czystym środowisku. W innych przypadkach bardzo szybko chłoną one zanieczyszczenia, dlatego spożywanie tego typu produktów z niesprawdzonych źródeł jest zazwyczaj niewskazane. Płynny chlorofil może sprawdzić się w takim przypadku w roli zdrowego zamiennika.
Kiedy warto kupić chlorofil w płynie?
Osoby, które na co dzień odżywiają się zdrowo, zazwyczaj nie mają problemów z dostarczeniem organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Inni jednak zapominają o zjedzeniu pięciu porcji warzyw lub owoców w ciągu dnia. Bywa także, że dana osoba spożywa sporo warzyw, jednak nie są to warzywa zielone. Chlorofil w płynie pozwala uzupełnić tego typu braki, jednocześnie działając dobroczynnie na cały układ odpornościowy organizmu.