Rozgrzewająca herbata idealna na zimę - 3 sprawdzone przepisy

Prawdopodobnie nie ma nic lepszego, niż w długie, zimowe i mroźne wieczory położyć się pod ciepłym kocem z dobrą książką w ręce i kubkiem ulubionej, rozgrzewającej herbaty w drugiej. Znudziła Ci się zwykła herbata? A może czujesz, że dopada Cię przeziębienie? Poznaj nasze sprawdzone przepisy na pyszną, zdrową oraz aromatyczną herbatę, którą wyczarujesz zaledwie w kilka chwil. Pozwól sobie na odrobinę przyjemności i ciesz się wyjątkowym smakiem oraz wspaniałym aromatem własnoręcznie przygotowanego naparu!

Zimowa herbata z pomarańczą, goździkami i cynamonem

Rozgrzewająca herbata z pomarańczą, goździkami oraz cynamonem jest nie tylko pyszna i aromatyczna, ale także bardzo zdrowa.

Zarówno cytryny, jak i pomarańcze zawierają dużo witaminy C, a dzięki rutynie, zapobiegają jej utracie z organizmu. Cytrusy wspomagają trawienie i skutecznie oczyszczają organizm. Jednocześnie warto pamiętać o tym, że w wyniku połączenia herbaty oraz cytrusów, wytwarza się cytrynian gliny, który niekorzystnie wpływa na zdrowie, dlatego zawsze należy pamiętać o tym, żeby za pomocą zaparzacza do herbaty, z naparu oddzielić fusy i dopiero później dodać cytrynę czy pomarańczę.

Do zrobienia 4 porcji, potrzebne są następujące składniki:

4 szklanki wody,
4 torebki czarnej herbaty,
1 pomarańcza,
¼ łyżeczki sypkiego imbiru,
4 goździki,
4 łyżeczki soku malinowego,
1 cytryna,
4 łyżeczki miodu.

Pomarańczę oraz cytrynę należy pokroić w plasterki. Do szklanego zaparzacza należy wrzucić torebki czarnej herbaty i zalać gorącą wodą. Następnie dodać wszystkie przyprawy i zaparzać przez 5 minut.
Po tym czasie, herbatę wystarczy przelać do wysokich szklanek i do każdej porcji wrzucić po dwa plasterki pomarańczy i jeden cytryny. Na koniec warto dolać po łyżeczce soku malinowego i wymieszać.

Czy wiesz, że…

goździki mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, a preparaty na ich bazie działają rozkurczająco i pobudzają soki trawienne?

Rozgrzewająca herbata z imbirem, cynamonem, goździkami i kardamonem

Tradycyjna, rozgrzewająca indyjska herbata Masala Chaj jest mieszanką imbiru, cynamonu, goździków i kardamonu, a także czarnej herbaty, cukru i… mleka. Jej delikatny, słodko-mleczny aromat połączony z przyprawami o intensywnym, nieco pikantnym smaku sprawia, że picie tak wyjątkowej herbaty staje się prawdziwą przyjemnością.

Zobacz artykuł o Akcesoria do parzenia herbaty na blogu Garneczki.

Do przygotowania Masala Chaj potrzebne są następujące składniki:

0,5 l mleka,
3-4 łyżeczki mocnej czarnej herbaty,
2-3 łyżeczki startego imbiru,
1 łyżeczka cynamonu,
5-7 goździków,
100 ml wody,
3 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego).

Do niedużego garnka należy wlać 100 ml zimnej wody oraz dodać wszystkie przyprawy: imbir, kardamon, cynamon i goździki. Następnie mieszankę należy gotować na małym gazie przez około 5 – 10 minut. Po upływie tego czasu należy dolać 0,5 l mleka i doprowadzić do wrzenia. Kiedy herbata już się zagotuje, wystarczy wsypać do niej czarną herbatę, dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 8 minut.

Gdy napar będzie już gotowy, należy przelać go do zaparzacza do herbaty, przecedzić i przelać do kubków. Herbatę można również nieco dosłodzić do smaku.

Czy wiesz, że…

imbir ma właściwości rozgrzewające, a także skutecznie podnosi odporność organizmu, dezynfekuje oraz wspomaga pracę układu pokarmowego?

Rozgrzewająca herbata z czerwonym pieprzem i malinami

Niezwykle smaczną i rozgrzewającą herbatę można z łatwością przygotować, wykorzystując czerwony pieprz i maliny.

Do jej przyrządzenia potrzebne będą:

3-4 łyżeczki zielonej herbaty,
kilka ziarenek czerwonego pieprzu,
pół plasterka grejfruta,
pół plasterka cytryny,
kilka malin (mogą być mrożone),
miód,
500 ml wody.

Zieloną herbatę należy wsypać do zaparzacza, następnie zalać wodą o temperaturze 80°C i dodać do niej zmielony pieprz. Po upływie kilku minut, całość wystarczy odcedzić i przelać do kubków, następnie dodać maliny i plasterki cytrusów. Na koniec, herbatę można posłodzić, używając 1 łyżeczki ulubionego rodzaju miodu.

 

Artykuł sponsorowany