Jajka, czyli ABC zdrowego żywienia

Jajka są jednym z najważniejszych elementów codziennej diety. Cenione od wieków za swoje wartości odżywcze, obecnie są bazowym składnikiem tradycyjnych polskich ciast, makaronów, sałatek oraz wielu innych popularnych dań. Jajka są rewelacyjnym produktem spożywczym dla osób, które chcą schudnąć, zbudować masę mięśniową, a jednocześnie pragną cieszyć się pełnią zdrowia i sił witalnych.

Źródło zdrowia

Jajka są jednym z najbardziej pożywnych produktów spożywczych. Szczególnie żółtko bogate jest w wiele drogocennych składników, takich jak witaminy z grupy A, B i D, a także sole mineralne, magnez, sód czy kwas foliowy. Co więcej, zawierają lecytynę, która wykazuje dobroczynne właściwości w profilaktyce miażdżycy, zaś kwasy omega-3 skutecznie obniżają poziom cholesterolu.

Wspomagają odchudzanie

Jajka wspomagają utratę tkanki tłuszczowej, w związku z czym są wskazane w codziennej diecie osób, którym zależy na zachowaniu prawidłowej masy ciała. Zawierają dobrze przyswajane białko, które skutecznie zaspokaja apetyt, a tym samym wspomaga odchudzanie. Regularne spożywanie jajek przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a także zmniejsza chęć podjadania.

Budują sprawność, mięśnie i siłę

Jednym z podstawowych składników codziennej diety sportowców powinny być właśnie jajka. Wysokojakościowe białko, witaminy, cenne minerały oraz antyoksydanty są wręcz niezbędne w procesie budowania masy mięśniowej i kondycji fizycznej.

Niezbędne dla oczu

Nie tylko marchew, ryby czy orzechy wspomagają dobry wzrok . Jak okazuje się w praktyce, również jajka są bogatym źródłem cennych składników, takich jak luteina czy zeaksantyna, które korzystnie wpływają na oczy.

Optymalizują poziom cholesterolu

Jajka są nie tylko źródłem wielu witamin i minerałów, ale również - wbrew powszechnej opinii, dzięki cholinie, przeciwdziałają kumulowaniu się w wątrobie szkodliwego cholesterolu. Bez obaw można więc regularnie spożywać jajka nie tylko w Święta Wielkanocne, ale regularnie, nawet kilka razy w tygodniu.

Potrawy z jajek – niezbędne akcesoria kuchenne

Amatorzy gotowania i miłośnicy wymyślnych gadżetów kuchennych mogą znaleźć sklepach rozmaite akcesoria do przygotowywania oraz serwowania potraw z jajek.

Talerze do jajek

Praktyczne talerze umożliwiają eleganckie podawanie jajek ugotowanych na twardo lub na miękko. Szczególnie efektownie prezentują się na nich jajka faszerowane, dekorowane majonezem lub innymi dodatkami. Dzięki licznym wgłębieniom, z łatwością można wydobyć z talerza ulubioną przekąskę bez ryzyka, że ta z niego spadnie. Dekoracyjny talerz do jajek z pewnością przyda się nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych, ale również w czasie rodzinnych przyjęć czy imprez z przyjaciółmi.

Kieliszki do jajek

Kieliszki do jajek to nie tylko rewelacyjna ozdoba do kuchni, ale również praktyczne akcesoria do serwowania jajek na twardo lub na miękko. Miłośnikom jajecznych przekąsek z pewnością spodobają się ceramiczne kieliszki, zdobione wymyślnymi wzorami, dzięki którym zyskują nowoczesny i wielowymiarowy charakter.

Minutniki kuchenne

Minutnik kuchenny to gadżet, który z pewnością spodoba się prawdziwym miłośnikom gotowania, przede wszystkim z uwagi na fakt, że precyzyjnie odmierza czas gotowania, pieczenia lub smażenia rozmaitych potraw. W sklepach dostępne są timery elektroniczne i mechaniczne, w bogatej gamie kolorystycznej i w wielu designerskich kształtach.

Artykuł powstał na podstawie: https://www.garneczki.pl/blog/jaja-na-5-sposobow-czyli-dlaczego-warto-jesc-jajka/

 

Materiał partnera zewnętrznego