Skuteczne metody na odkwaszenie organizmu

Zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie jest zjawiskiem, które może się okazać wyjątkowo niebezpieczne. Jego pierwsze oznaki to przemęczenie i senność, niepokoić powinna jednak również ochota na słodycze, bóle głowy, apatyczność i zły humor, który nie znajduje uzasadnienia. Zakwaszenie organizmu ma jednak zły wpływ również na nasze jelita i kości narażając nas na tak poważne schorzenia, jak cukrzyca, miażdżyca oraz grzybice.

Czy można walczyć z zakwaszeniem?

Szukając skutecznych sposobów na pozbycie się zakwaszenia, w pierwszej kolejności należy pomyśleć o zmianie diety. Co rano warto więc sięgać po szklankę przegotowanej wody z octem lub cytryną, warto przy tym unikać nie tylko kawy, ale również czarnej herbaty. Znacznie lepiej przerzucić się na napoje ziołowe, wśród których na szczególną uwagę zasługują pokrzywa oraz czystek. Dobrym pomysłem może się też okazać ograniczenie spożywania mąki pszennej zwłaszcza, że może ona zostać z powodzeniem zastąpiona przez mąkę orkiszową. Nie zaszkodzi też odrobina ruchu.
Dobrym sposobem na nadzorowanie kwasowości i zasadowości w naszym organizmie jest mierzenie pH, co jest możliwe dzięki zakupowi w aptece papierka lakmusowego. pH naszej krwi jest lekko zasadowe i wynosi 7,4, warto przy tym pamiętać, że alarmować powinien nawet niewielki jego spadek. Wartości graniczne to w tym przypadku pH wynoszące 6,9 oraz 7,9. W obu przypadkach ich przekroczenie kończy się śmiercią.
Gdy chcemy wskazać produkty o właściwościach zakwaszających, w pierwszej kolejności musimy wspomnieć o produktach mącznych, chlebach oraz większości kasz. Niebezpieczny jest jednak również cukier, wszystkie napoje alkoholowe, kawa i czarna herbata i mięso. Zdecydowana większość olejów i tłuszczów charakteryzuje się odczynem obojętnym, choć oliwa z oliwek może też działać zasadowo. Działanie takie jest też charakterystyczne dla owoców oraz warzyw.

Zakwaszenie organizmu i codzienne menu

Teoretycznie, nasze ciało może samo przeciwdziałać zakwaszeniu, nie robi tego jednak w sposób, który może się nam spodobać. Jego działanie bazuje na pobieraniu wapnia z kości, a jego niedobór w istotny sposób zwiększa ryzyko chorób reumatycznych i osteoporozy.
Podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia wydaje się przede wszystkim zrównoważona dieta. Pierwszym krokiem, na jaki powinniśmy się zdecydować jest więc zadbanie o zaznaczenie w niej obecności owoców i warzyw – źródła wapnia, magnezu, potasu oraz sodu. Duże zagrożenie dla naszego organizmu stanowi mięso, nie dziwi więc to, że często promowana jest dieta wegetariańska i wysokotłuszczowa.
W tym miejscu nie można nie wspomnieć o bakteriach i grzybach, te ostatnie są bowiem poważnym problemem osób z zakwaszonym organizmem. Już od dawna wiadomo, że nie wszystkie bakterie są szkodliwe, a niektóre przyczyniają się nawet do tego, że nasz organizm funkcjonuje lepiej niż zazwyczaj. Nie można jednak zapominać o tym, że już choćby w konsekwencji kuracji z udziałem antybiotyku „dobre” bakterie mogą zostać zniszczone. W takim przypadku namnażać zaczynają się te szkodliwe, organizm jest też w większym stopniu podatny na infekcje grzybiczne. I tu właśnie zakwaszenie daje o sobie znać w szczególny sposób, grzyby namnażają się bowiem w środowisku kwaśnym, a nie w zasadowym.

Smak produktu i jego wpływ na kwasowość i zasadowość

Mówiąc o odczynie kwasowym i zasadowym produktów spożywczych, musimy mieć na uwadze to, że nie ma on związku z ich smakiem. Przykładem podawanym w tym kontekście najczęściej jest cytryna, choć bowiem zarówno ona, jak i inne owoce cytrusowe to produkty kwaśne w smaku, mają one działanie zasadotwórcze i poleca się je osobom, które chcą walczyć z zakwaszeniem organizmu. Nie inaczej sytuacja przedstawia się w odniesieniu do Coca-Coli. Ta jest wyjątkowo słodka, jej odczyn jest jednak zbliżony do tego, jaki charakteryzuje kwas solny, należy więc liczyć się z tym, że mamy w jej przypadku do czynienia z produktem, który silnie zakwasza organizm.

Suplementacja jako wsparcie

Potrzebę walki z zakwaszeniem organizmu zaczyna dostrzegać także przemysł farmaceutyczny, warto więc pamiętać o tym, że na rynku nie brakuje specyfików, które mogą wspierać nasze wysiłki w tym zakresie. W tym kontekście na szczególną uwagę zasługują kapsułki ProDeacid promowane jako rozwiązanie, które niszczy złe bakterie i wirusy, poprawia trawienie i obniża poziom cholesterolu. Oczywiście, powinny być one postrzegane przede wszystkim jako uzupełnienie zróżnicowanej diety.