Kuchenny poradnik, czyli sprawdzone sposoby na soczyste i miękkie mięso z grilla

Żeberka w miodzie, soczysty schab, chrupiące skrzydełka z kurczaka czy pachnący i złocisty filet z indyka – bez takich rarytasów nie sposób obejść się podczas rodzinnego grillowania. Obok sezonowych warzyw, to właśnie mięso jest obowiązkową pozycją w grillowym menu. Jak należy je odpowiednio przyprawić i o czym należy pamiętać, przygotowując smaczne mięsne potrawy z rusztu? Choć najważniejszy jest wybór odpowiedniego rodzaju mięsa, istotna jest również odpowiednia marynata i właściwa technika grillowania.

Grillowanie – jakie mięso wybrać?

W praktyce grillować można niemal każdy rodzaj mięsa, przy czym należy pamiętać o tym, aby było zawsze świeże, a nie mrożone. Na ruszt warto wrzucić np. karkówkę, żeberka wieprzowe, plastry schabu czy dowolne kawałki mięsa z kurczaka lub indyka - filety, udka lub skrzydełka.

Profesjonalni szefowie kuchni chętnie serwują swoim gościom grillowaną wieprzowinę, jagnięcinę czy wołowinę z przerostami tłuszczu, które pod wpływem wysokiej temperatury roztapiają się i powodują, że mięso staje się delikatne, soczyste oraz niezwykle kruche. Świetną alternatywą dla tłustych i kalorycznych mięs może być np. ryba, która dzięki odpowiedniej marynacie i właściwej metodzie grillowania może być bardzo smacznym i zdrowym posiłkiem serwowanym podczas rodzinnego grillowania czy towarzyskiego barbecue party.

Jak przygotować marynatę do mięsa?

Marynata sprawia, że mięso jest dobrze doprawione i aromatyczne, a także bardzo smaczne i soczyste. Aby schab lub karkówka zachwycały kruchością oraz przyjemnie chrupiącą skórką, warto odpowiednio wcześnie je zamarynować. Choć w sklepach można bez problemu kupić gotowe marynaty, często dodawane są do nich wzmacniacze smaku i konserwanty, w związku z czym lepiej przygotować ją samodzielnie. Co ciekawe, wystarczy do tego zaledwie kilka składników: olej lub oliwa z oliwek, jogurt bądź kefir oraz odrobina soku z cytryny, octu winnego lub czerwonego wina.

Klasyczną marynatę do grillowanego mięsa można przygotować z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, kilku ząbków czosnku, musztardy oraz dowolnie wybranych przypraw, takich jak ostra papryka, sól, mielony pieprz, bazylia, tymianek czy suszone oregano. Najlepsi szefowie kuchni chętnie sięgają również po miód, który jako dodatkowy składnik do marynaty nadaje mięsom zaskakujący słodki smak.

Marynatę najlepiej przygotować w przeddzień grillowania, aby mięso przeleżało w niej przynajmniej 8-12 godzin. Sprawdzonym sposobem na przyśpieszenie procesu marynowania jest nakłucie mięsa za pomocą specjalnego nakłuwacza, dzięki czemu lepiej chłonie przyprawy i szybciej kruszeje.

Patelnie grillowe – sposób na soczyste mięso

Aby mięso zyskało dodatkową kruchość, warto przed wrzuceniem na ruszt poddać je wstępnemu obsmażaniu na patelni grillowej. Tym prostym sposobem soki zawarte w mięsie nie będą wypływały na zewnątrz, lecz pozostaną w środku mięsa, sprawiając, że danie będzie zachwycająco soczyste i delikatne. Co ciekawe, dzięki patelniom grillowym można również stworzyć wiele smacznych i zdrowych potraw niezależnie od pogody czy pory roku.

Upieczone, ale nie przypalone – niezbędne gadżety kuchenne

Nie należy grillować mięsa położonego bezpośrednio na ruszt, ponieważ wytapiający się tłuszcz będzie spływał na węgiel lub brykiet, co może doprowadzić do wydzielania się toksycznych dla zdrowia związków chemicznych.
Do grillowania zdecydowanie najlepiej sprawdzają się tacki jednorazowe z karbowaną powierzchnią, które nie tylko skutecznie zatrzymują wytapiający się tłuszcz, ale także umożliwiają swobodny dopływ gorącego powietrza do przygotowywanego mięsa.

Zamiast tradycyjnego grilla ogrodowego, można z powodzeniem wykorzystać grill elektryczny, w przypadku którego nie ma ryzyka wydzielania się żadnych szkodliwych oparów. Najlepiej sprawdzają się modele wyposażone w powłokę ceramiczną lub teflonową, do której nie przywiera jedzenie. Nowoczesne grille elektryczne (dostępne np. na stronie Garneczki) to świetne rozwiązanie dla osób, które lubią smak grillowanych potraw, ale nie mają własnego ogrodu lub miejsca, w którym mogłyby urządzić rodzinne barbecue.

Podczas grillowania należy pamiętać o tym, aby co jakiś czas obracać mięso żeby się nie przypaliło. Do tego celu najlepiej sprawdzają się metalowe szczypce, zaś w przypadku grilla elektrycznego można wykorzystać drewniane lub nylonowe. Aby zyskać pewność, że mięso jest już gotowe podania, warto wykorzystać specjalny termometr z nakłuwaczem.

Materiał zewnętrzny